Sinoloog Ulrich Libbrecht blikt op een zeer persoonlijke wijze terug op zijn rijkgevulde loopbaan en vertelt over zijn zoektocht naar de vele dimensies van het Oosten:
het tao van China, het brahman van Indië, het Niets van het boeddhisme
Hij gaat in op de vergelijking met westerse godsdiensten en filosofieën, en vraagt zich af wat confucianisme en taoïsme binnen het kader van een wereldfilosofie kunnen betekenen
Ten slotte denkt hij na over wat een man van de daad met al die wijsheid kan doen en wat dit alles voor hem heeft betekend
De hedendaagse westerse mens worstelt met een drievoudige crisis. Is onze wereld een betere plaats geworden sinds de rede haar leidt? Waar moeten we heen met onze emoties onder dit kille leiderschap? En wat met onze fundamentele zijns- en zinvragen nu de religie het antwoord hierop niet meer biedt?
Om deze crisis te overwinnen, moeten we ons eurocentrisme verlaten voor een mondiaal bewustzijn. Dit boek is een pleidooi om onze westerse, Griekse filosofie te verruimen en te verrijken met oosterse tradities zoals het taoïsme, confucianisme, boeddhisme en zen. De comparatieve filosofie streeft ernaar deze uit elkaar gedreven grote filosofische systemen te integreren in een mondiale filosofie. Deze Grote Filosofie boort doorheen de oppervlaktestructuur naar de diepste kern van het Zijn en de religie, de Mystiek. Ze laat ons, voorbij de ‘naam van de roos’, weer genieten van de ‘geur van de roos’.
Drakenaders van mijn Landschap
Year
2005