De weg is wijzer dan de wegwijzer

Toen Ulrich Libbrecht vanaf de jaren 1970 Vlaanderen en Nederland inspireerde met ‘oosterse wijsheid voor de westerse mens’ was dit pionierswerk. Ondertussen heeft de globalisering zich verder voltrokken, is boeddhisme en meditatie geen exotisme meer en is China dichterbij gekomen.

Hoe kijkt de filosoof nu tegen deze ontwikkelingen aan? De weg is wijzer dan de wegwijzer is ontstaan uit gesprekken waarin Libbrecht op een meesterlijke wijze oosterse en westerse inzichten integreert tot een nieuw antwoord op actuele vragen en universele thema’s. Hierin benadrukt hij de waarde van natuur, wetenschap en religieus bewustzijn in de betekenis van religare: herverbinden. In dit boek zet hij geen theorie uiteen, maar neemt de lezer mee op de boeiende weg van het denken, doortrokken van ontroering en een rijke levenservaring.

De beschouwingen van Libbrecht werden genoteerd een thematisch georganiseerd tot een boek door Pierre Bisschop van het Libbrechtgenootschap en filosoof en literatuurwetenschapper Daan Oostveen.

Blader door het boek.

Bekijk de video’s van de lezing over het boek door Daan Oostveen.